История на лимонадата – 10 от тайните на напитката
Лимонадата от нашето детство беше най-вкусното газирано питие - студена или топла, тя присъстваше на всяка маса. Една глътка, втора, щипещият вкус идваше и чак сълзи ни излизаха от очите. Газираната лимонада бе най-популярното питие по времето на социализма, достъпно и желано от малки и големи. Всъщност, тя не е плод на социалистически маркетингов гений.
Методи Хаджипетков и началото на лимонадата в България
Неин баща е предприемчивият великотърновец Методи Хаджипетков - интересна и колоритна личност в новата история на Велико Търново. В края на 19-ти век той предлага на своите съграждани питие, което бързо става сензация.
Основното в лимонадата на Методи Хаджипетков и тогава било лимоновото масло – есенция, която се извлича от лимонови кори. Методи Хаджипетков пълнел своята лимонада в красиви стъклени шишета с топчета, които предизвиквали не по-малък интерес от вкусното съдържание в тях. Към средата на живота си започнал да се занимава и с производство на вино и разноцветни мастила, а през 1886 година открил първата содо-лимонадена фабрика в България. Той е описан и в известния пътепис на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ - толкова била голяма славата му.
"В този ресторант се запознахме с един търновски търговец, г-н Хаджипетков, забравих му името. Той самичък, без да знае една думица иностранен език (бел. авт. - тук Алеко сигурно има предвид английския), тръгнал от Търново и през Хамбург и Ню Йорк стигнал благополучно в Чикаго. Любопитен. И от любопитство беше събрал адресите и рекламите на всички експоненти в изложението: напълнил цял сандък с реклами. За каква потреба са, не ми е известно: може би той ще направи едно подробно описание на изложените предмети, нещо, с което аз никога не бих се заел. Браво на Х. Петкова, че е умял да се възползва от състоянието си, а не предпочел, както болшинството от нашите, да си пръска парите в шантаните и академиите (комарджийници). Ама тука излиза, че аз и на себе си правя комплимент". |
Именно след пътуването до Чикаго се появява и "студената лимонада", която бързо става сензация в Търново, а след това и в цяла България.
Лимонадата има древна история, която няма почти нищо общо с родната газирана напитка.
Да надникнем в историята на свежата напитка с лимон и лед
- Най-старите споменавания на нещо подобно на лимонада идват от Древния Египет. Напитката се нарича кашкаб и се състои от ферментирал ечемик, мента, лимон, ръж и черен пипер.
- Лимоните стават популярни в 12 век, след като личният лекар на мюсюлманския лидер Саладин ги споменава и препоръчва употребата им.
- Дебютът на лимонадата в по-нови времена е на 20 август 1630-а година в Париж. Газирана вода, лимон и мед са основните съставки. Продавала се е на улицата, от контейнери, които продавачите носели на гърбовете си.
- 1676-а година - лимонадата е така популярна и е страхотен бизнес - продавачите й във Франция се обединяват в Съюз на производителите на лимонада.
- През 1870-а година един швейцарски бижутер измислил машина за газиране на водата. Името му било Йохан Швеп. Към 1830-а вече навсякъде се продавала газираната лимонада на новата компания, която приела името на изобретателя. Това е началото на световния гигант Швепс (Schweppes).
- По това време в Америка - лимонадата става много популярна с увеличаващия се брой европейци, които се заселват в Новия континент. Напитката с лимон не е просто питие, а част от кампанията за отказ от алкохола, която силно препоръчва употребата на лимонада, за да се спре вълната на алкохолизъм.
- Нов етап от историята - "розовата лимонада е произведена в САЩ". Легендата разказва, че барманът в един цирк търсел начин по-бързо да сервира лимонада на своите клиенти. Намерил туба с течност, която се оказала ароматизиран сапун за пране. В нея били накиснати червени на цвят дрехи. В бързината сервирал на жадните зрители от новата напитка, а различните вкус и цвят ги накарали да полудеят. Това отворило врати за хиляди вариации на цвета и вкуса на напитката, част от които пак имат "ада" в името. Примерно, оранжада. В наши дни за оцветяване на розовата лимонада се използва сок от червено цвекло.
- Лимонана е популярна напитка в Израел, Йордания, Ливан и Сирия. В 1990-а популярна израелска рекламна агенция решава да покаже силата си и прави кампания на несъществуваща търговска марка. Успехът е огромен, а това подсказва на хората от екипа, че ако има нужда, тя трябва да се задоволи. И така се ражда Лимонана.
- Английската компания Fentimans произвежда лимонада с аромат на българска роза.
- Твърди се, че редовният прием на лимонада облекчава работата на бъбреците. За съжаление, няма научни доказателства за това твърдение.
Надяваме се, че това кратко пътуване в историята на лимонадата е било интересно за вас. Да, оказа се, че тя не е българско откритие, но за сметка на това - имаме дълги традиции в направата й. Прекрасно разхлажда в летните жеги - доказано!
Видео
Препоръчваме ви различни рецепти за направа на лимонада с различни вкусове.
на изображението: Pexels
Продукти свързани с ГАЛЕРИЯТА
КАРМОЛИС ПАСТИЛИ 45 г * 25
ПЮРДЕРМ ДЪЛБОКО ПОЧИСТВАЩА КИСЛОРОДНА МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ВУЛКАНИЧНА ПЕПЕЛ 20 г
КОСНАТЮР ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ 50 мл
ЛЕМОНЖИ сашета * 20 DXN
СЕПТОНА АНТИБАКТЕРИАЛНИ МОКРИ КЪРПИ * 15 ЛИМОН
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЛИМОН 50 мл
ГАЛЕРИЯТА е свързана към
- Мотивация
- Вдъхновение
- Изсветлете косата си с мед, лимон, канела и кокосово масло
- Лимонада от кумкуат
- Лимонови палачинки със сирене и боровинки
- Фреш от киви с лимон
- Смелете лимони с чесън, за да си приготвите чудодеен лек срещу високото кръвно
- Използвайте лимонов сок вместо белина
- Студен пунш от лимони и портокали с шампанско
- Почистете фините кристални изделия с лимон
- 5 начина да помогнем на своя черен дроб
- Печени аспержи с лимон и розмарин
Коментари към История на лимонадата – 10 от тайните на напитката