Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Албуминометър по Есбах от 1895 година

Албуминометър по Есбах от 1895 година

Урината е едно от първите вещества, което започнало да бъде подлагано на щателни медицински тестове в началото на 1800 година. Тя можела да се изследва лесно и често демонстрирала някои явни признаци на заболявания.

С албуминометъра по Есбах като този от снимката по-долу се извършвали сравнително надеждни химически тестове, отчитащи количеството на протеина албумин в урината. Инструментът се изработвал от стъкло и дърво. Той се съхранявал в дървена кутия. За да се извършат тестове, било нужно в стъклената част на албуминометъра (до скалата U) да се влее уринна проба. След това се наливал химичен реагент, докато течността достигнела до скала R. Пробата престоявала в продължение на 24 часа, преди да се отчетат нивата на протеина. Необичайните нива на албумин в урината обикновено са сред белезите за проблеми с функцията на бъбреците.

Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияАлт. медицинаИзследванияИсторияСнимкиНовиниФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Клинични пътекиБотаникаЛеченияПсихологияТестовеСпортАнкетиДиетиПроизводителиНормативни актовеГеография