Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Ампули от 1934 година, предотвратяващи появата на газова гангрена

Ампули от 1934 година, предотвратяващи появата на газова гангрена

Газовата гангрена може да бъде дефинирана като бактериална инфекция, която се причинява най-често от анаеробни болестотворни бактерии от вида Clostridium. Те навлизат в организма през непочистени разкъсно-контузни наранявания, замърсени най-често чрез тор, пръст. Огнестрелните рани могат също да бъдат „входни врати” за газовите гангрени. Лицата, заплашени да развият опасното състояние, нерядко имат смущения в артериалното кръвообръщение. Газовите гангрени, които настъпват вследствие на мускулна инжекция, са най-често ятрогенно обусловени. Токсините, отделяни от болестотворните бактерии водят до разрушаване на еритвоцитите (хемолиза).

Пациентите, развили газова гангрена изпитват силно безпокойство, съчетано с ускорен пулс и ниско кръвно налягане. Общото им състояние много бързо се влошава, а около наранената област се наблюдава сивкав разпад на увредените тъкани, както и оток на локалните тъкани. При допир и лек натиск се усещат газови крипитации (при натиск се констатира лек „пукот”, причинен от газовите мехурчета, натрупани в тъканта). Рентгеновите изследвания правят видими тези мехурчета, забележимо е и евентуалното разслояване на мускула около раната.
 
Историята на медицината свидетелства, че лекарите са открили начин да се борят с това животозастрашаващо състояние. Ампулите от снимките по-долу, съдържали серум с антитела, получен от животни, заразени с бактериите, които причиняват газова гангрена. Лекарственото вещество от ампулата, произведено за пръв път през 1934 година във френската столица Париж се инжектирало на болните пациенти, за да се лекува или предотвратява появата на инфекция.

Съвременното лечение обикновено включвало употребата на антибиотици и оперативна намеса за отстраняването на мъртвата и заразена тъкан. Така се предотвратява по-нататъшното разпространение на бактериите. В миналото на медицинската наука появата на инфекция се е считала за особено опасно усложнение, което можело да се появи при третирането на рани през Първата световна война. Гангрената е често е смятана за фатално усложнение преди появата на антибиотиците през 30-те години на 20 век.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияХранене при...ПатологияНовиниЛеченияБотаникаЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЕ-тата в хранитеМикробиологияСнимкиАлт. медицинаРецептиВидеоТестовеКомпании и организацииНаправления в медицинатаСпортЛичностиГеография