Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Английска диорама на раждаща жена от 60-те години на 19 век

Английска диорама на раждаща жена от 60-те години на 19 век

Диорамата представлява умален макет на реално съществуваща местност, на исторически момент или сцена. Чрез този похват би могъл да се изобрази и несъстоял се исторически момент.

И така, диорамата от изображенията по-долу е пресъздала раждане на жена от средната класа в Англия, живяла около 1865 година. Докато нейната притеснена майка поглежда към дъщеря си (от края на леглото й), камериерка носи топла вода, а лекарят преглежда пулса на родилката. Друга жена (с вид на медицинска сестра) предлага на бъдещата майка да вдиша упойка от инхалатор от типа "Елис". Устройството е наречено така по името на неговия създател – д-р Робърт Елис (1822-85). През далечната  1866 г. медикът е създал комбиниран инхалатор, проектиран така, че да работи със смес от хлороформ, етер и алкохол. Тази смес се считала за по-безопасна в сравнение с чистия хлороформ. В този период само заможните семейства били в състояние да си позволят услугите на медицинска сестра и лекар с анестетици едновременно.

Източник: Science museum London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаИсторияСнимкиНовиниЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Социални грижиИзследванияПсихологияОрганизацииСпортПроизводителиСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияБотаника