Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Английски офталмоскоп от 1880 година

Английски офталмоскоп от 1880 година

Историята на офталмологията свидетелства, че рождената година на изобретение, което изпълнява функциите на офталмоскопа, е хиляда осемстотин четиридесет и седма година. Именно тогава английският изобретател Чарлз Бабидж е създал първият прототип на този инструмент, но, по една или друга причина, англичанинът не е доразвил изобретението си.    

Офталмоскопът е инструмент, който е с доста опростен дизайн, но се отличава с много висока ефективност. Това пособие се използва и днес, тъй като благодарение на него, лекарите могат ефективно да извършват прегледи на вътрешните очни структури.

Приема се, че първият офталмоскоп е изобретен през 1851 г. от Херман фон Хелмхолц (1821-1894). Неговото устройство действало на принципа на „уловената” и „насочена” светлина. Хелмхолц твърдял, че когато лекарят погледнел по посока на светлината, отразена от задната част на окото на изследваното лице, медикът можел да изследва ретината на пациента. За целта, немският учен използвал стъклени плочи, поставени под ъгъл от 45 градуса. Те отлично отразявали слънчевата светлина, насочена към зрителния орган.

Офталмоскопът от снимката по-долу е създаден в Англия от Ферие. Той е бил известен майстор на медицински инструменти. Неговото произведение се задвижвало чрез въртящ се механизъм, придвижващ прецизно лещите пред кръгло огледало с дупка в средата.  

Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияСпециалистиНовиниЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиСпортАлт. медицинаИзследванияЛюбопитно