Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Апарат за извършване на криохирургични очни манипулации от 1980 година

Апарат за извършване на криохирургични очни манипулации от 1980 година

Криохирургията включва употребата на екстремен студ, приложим в унищожаването на тумори и други патологично увредени тъкани. Този вид терапия е въведен в употреба в края на 1800 година.

Апаратът от снимката (въведен в употреба през 1980 година) по-долу се използва за криохирургични манипулации на очите, и по-специално, за лечение на трихиазис (възниква, когато миглите започват да растат навътре към клепача) и манипулации, коригиращи разкъсвания на ретината, целящи да се предотвратят по-нататъшни увреждания, каквото е, например, отлепването й.

При такива манипулации се използва криосонда, подобна на молив, чиито край е свързан с проводник към апарата. Тази криосонда докосва повърхността на увредения, разкъсан край на  ретината и го охлажда с помощта на въглероден диоксид. Това води до образуването на белег, който придържа ретината към гела на стъкловидното тяло. Криохирургията може да се извърши както с местна, така и с обща упойка. Апаратът, представен на от снимката по-долу е произведен от компанията „Keeler Instruments Ltd”, останала в медицинската история като лидер в производството на апаратура, приложима в криохирургията.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияЛеченияНовиниСнимкиИсторияГеографияЛюбопитноАлт. медицинаНаправления в медицинатаЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ТестовеФизиологияВидеоБотаникаИзследванияПроизводителиНормативни актовеСпециалистиИнтервютаОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиРецептиСпортКомпании и организацииЛичности