Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Апарат за прием на упойка, съставена от азотен оксид и въздух

Апарат за прием на упойка, съставена от азотен оксид и въздух

Доктор Робърт Джеймс Mинит (1889-1974), подпомогнат от работата на своя колега Артър Чарлз Кинг (1888-1965) разработили съвместно първия апарат за прием на упойка, съставена от азотен оксид и въздух. Устройството се използвало, за да облекчи родилните болки на жените. Тези апарати позволявали на бъдещите майки сами да приемат обезболяващата газово-въздушна смес. Въпросната техника за прием на анестезия намира приложение и днес.

Апаратът от снимката по-долу е дело на английската компания "Oxygen Co. Limited". Той се съхранявал в кожена кутия, наричана с любопитното име "Кралица Шарлот". Преносимата кутия позволявала на апарата да се използва както в болниците, така и по време на домашните раждания. Този конкретен модел е използван между 1940 и 1960 г.

Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ПсихологияСоциални грижиИзследванияАлт. медицинаПроизводителиОрганизацииСпортНаправления в медицинатаЗаведенияКлинични пътекиГеография