Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Апарат за третиране на туберкулоза с йод от 1800 година

Апарат за третиране на туберкулоза с йод от 1800 година

В началото на 1800 година немалко лекари се опитвали да приложат експериментално лечение срещу туберкулоза с йод. Апаратът за третиране на Жълтата гостенка с  йод (отснимката по-долу) е разработен във Франция. Лекарството се е поставяло в стъкленото флаконче на уреда и се вдишвало чрез мундщук, изработен от слонова кост. Създателят на апарата д-р Шартлоле го е тествал върху 28 пациенти. Лечението с него имало известен успех: 17 от болните усетили подобрение, но другите 11 не виждали никаква полза.

През 1800 г. възможните лечения на Жълтата гостенка били доста ограничени. Въпреки това, появата на стетоскопа (през 1816 г.) и рентгеновия апарат (през 1895 г.) помогнала значително диагностиката на болестта. Утвърждаването на ваксината с БЦЖ през 1921 г. също е подпомогнало борбата с туберкулозата.

Източник:Science museum London

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияАлт. медицинаСнимкиХрани и ястияНовиниСъставкиХранене при...БотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ЛеченияИсторияДиетиВидеоЛайфстайлФизиологияИзследванияТестовеЗаведенияСоциални грижи