Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Балто: кучето, спасило деца, болни от дифтерия

Балто: кучето, спасило деца, болни от дифтерия

През 1925-та година в Аляска избухнала епидемия от дифтерия, която разболяла и застрашила живота на много малчугани.

Американският лекар Къртис Уелч от Ноум регистрирал в практиката си няколко смъртни случая от този период. Първоначално медикът смятал, че причината, покосила живота на хлапетата, е тежко възпаление на сливиците. Когато въпросните случаи станали твърде много обаче, Уелч щателно прегледал мъниците и най-накрая забелязал специфичния сивобял налеп в гърлото, който е характерен за пациентите, болни от дифтерия.

За съжаление, американецът не разполагал със "свеж" антитоксин, който светкавично бързо да приложи в употреба. Предната година мъжът бил поръчал въпросния препарат, но срокът му на годност вече бил изтекъл. Затова Уелч побързал и изпратил телеграма с молба за нова, спешна, доставка. Болницата в Анкъридж се отзовала на молбата и изпратила голяма доза от животоспасяващата субстанция по влак до Ненана – градче, намиращо се на 647 км от Ноум. Иначе казано, за да достигне до крайната си дестинация, ценният товар трябвало да пропътува немалко разстояние с шейни, теглени от кучешки впряг.

Дългото пътуване от Ненана до Ноум (което наподобявало много на маратон) приковало вниманието на цялата страна и било отразено в немалко публикации. Двадесетте водачи на впряга трябвало да се "борят" с много ниските температури и да спират периодично, за да топлят важния серум. Както можете да предположите, много от кучетата не оцелели по време на пътуването, а голяма част от водачите били на ръба да премръзнат от студ. Едно от животните обаче се отличило като голям герой. Това било хъскито Балто, което, въпреки лошите климатични условия, заедно с своя "колега" по впряг Того (който също си заслужил слава на "суперкуче", макар че не бил съвсем дооценен)  успели да доставят антитоксина на 2 февруари 1925-та. Уелч веднага използвал серума, за да третира болни деца – за съжаление, пет от тях починали, но много други били спасени.

Балто станал известен, до края на живота си бил добре гледан и обгрижван, а когато починал, бил препариран и предаден на природонаучния музей в Кливланд. В негова чест била изработена статуя, която и днес може да бъде видяна в "Сентрал Парк" в Ню Йорк.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияХранене при...СнимкиМикробиологияЛюбопитноНовиниЛеченияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиПсихологияВидеоСпортПроизводителиАлт. медицина