Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Блюда на Петри, ползвани при ин-витро оплождане в края на 20 век

Блюда на Петри, ползвани при ин-витро оплождане в края на 20 век

При ин-витро процедурите яйцеклетките биват оплодени със сперматозоиди в лабораторни условия, а след това формиралата се зигота се отглежда в специални епруветки. Ембрионите се състоят от осем или 12 клетки. Те остават в лабораторните съдове, докато станат на възраст от три дена. След това, определен брой ембриони се имплантира в майчината утроба.

Ин-витро оплождане за пръв път е осъществено в Обединеното кралство през 1978 г. В него са участват лабораторни съдове (като тези от снимката) и скъпоструваща техника. Въпреки това, процедурата остава оспорвана тема на Острова в продължение на много години. В края на 20 век тя е доста скъпа и агресивна, а само малък процент от процедурите довежда до успешно раждане. Противниците на този вид медицински процедури твърдят, че неупотребените ембриони се ползват за експерименти. Това поставя на вниманието на обществото важни въпроси, касаещи правата на човека.

Източник и снимка: Science museum London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаНовиниИсторияЛюбопитноСоциални грижиСнимкиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАлт. медицина