Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Военно-полеви хирургически комплект, ползван във Великобритания след 1905 година

Военно-полеви хирургически комплект, ползван във Великобритания след 1905 година

Комплектът от медицински и хирургически инструменти от снимката по-долу включва широка гама от оборудване, което било необходимо по фронтовите линии към медицинските звена в армията. То било снабдено със стерилизиращи разтвори за инструментите, които можели да изпълнят дезинфекционната си роля непосредствено преди операцията. Освен това, комплектът разполагал с обезболяващи, притъпяващи усещането за болка, съпровождащо опасни хирургически манипулации, каквито били ампутациите и трепанациите. Медицинските пособия включвали инструменти за отваряне на тялото и консумативи за зашиване на хирургичните рани. Комплектът също така съдържал апарат за инфузии на физиологичен разтвор. Разтворът на натриев хлорид с концентрация 0,9 % се използвал за промиване на рани, за разреждане на инжекционни лекарства, а също и като заместител на кръвната плазма.

На преден план в облицованата в синьо кутия може да се види как е изглеждал аспираторът, използван за отстраняване на течности и газове от тялото. Инструментите от пълния комплект се изработвали от най-малко осем различни производители на хирургически и медицински инструменти, а опиатите се произвеждали от „Burroughs, Wellcome & Co”. Комплектът се е ползвал във военно-полевите болници в близост и лазаретите до фронтовата линия.

Въпреки че появата на тези комплектовани хирургически инструменти и консумативи предхожда Първата световна война с близо десетилетие, то почти сигурно е, че те активно са се използвали по време на този конфликт.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияСнимкиЛайфстайлПроизводителиНовиниНаправления в медицинатаЛюбопитноЗдравни съветиТестовеРецептиВидеоАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеИнтервютаЛеченияКомпании и организацииСпортЗаведенияИзследванияОрганизацииКлинични пътекиЛичностиГеография