Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Гипсови отливки на древноегипетски родилни плочи от храма на Хатор в Дендера

Гипсови отливки на древноегипетски родилни плочи от храма на Хатор в Дендера

Медицинските историци и изследователи свидетелстват, че наред с контрацептивните средства, древноегипетските медици отдавали почит и на способите за забременяване и начините за установяване на ранно настъпила бременност. Данни за подобен староегипетски метод може да се открият в древния медицински документ, наречен Еберс папирус. Освен това, в храмовете на древния народ винаги можело да бъдат открити пригодени родилни стаи, наречени "мамизи". Раждането се провеждало с помощта на добре обучени акушерки. Родилката се поставяла в седнало положение, а под нея се поставяли "плочките на идването на света", както и изплетена от лечебни растения рогозка.

Снимките по-долу показват специално създадена реплика на древноегипетски родилни плочки, които се ползвали като защитни амулети за жената и детето. Те са създадени по подобие на тези от стените на родилната стая в големия храм Дендра в Египет. Археолозите твърдят, че храмовите плочки са изсечени в периода между е 31 г. пр.Хр. и 141г. сл.Хр.

Самият древноегипетски храм също може да се похвали с любопитна история. Според легенда религиозеният обреден дом е посветен в чест на сватбата на боговете Амон и Хатор и раждането на сина им Айхи. Оригиналните дърворезби по стените на храма датират от римско време. За една от тях се счита, че изобразява тогавашния римски император Траян. Родилната стая била прикрепена към храма на Хатор. Тя е построена, за да унифицира египетската религия чрез асимилиране на останалите богове в полза на обещаващия за времето си култ към Хор.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияГеографияИсторияНовиниНаправления в медицинатаСнимкиЛайфстайлОрганизацииЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиПсихологияКлинични пътекиСоциални грижиЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаникаВидеоРецептиТестовеАлт. медицинаСпортКомпании и организацииЛичностиОткрития