Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Двойна тонзиларна гилотина "MacKenzie", популярна след 1869 година

Двойна тонзиларна гилотина "MacKenzie", популярна след 1869 година

Тонзилектомията е хирургичното отстраняване на сливиците. Това е стандартно хирургично лечение в края на 18-ти век. То се прилага на хората, които страдат от чести повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища и гърлото.

Този тип тонзиларна гилотина (инструментът от снимката по-долу е дело на компания „Mayer & Meltzer” – известен производител на хирургически инструменти в Лондон) е създадена от Морел Макензи (1837-92) - именит лекар, специализирал в областта на ларингологията. Двойната гилотина позволява едновременното отстраняване на двете сливици. През 1884 г. инструментът е описан в книгата му "Наръчник за заболяванията на гърлото и носа".

Тонзилектомията с гилотина спира да се прилага едва в началото на 1900-те поради големия брой хора, които са претърпели кръвоизливи и повтарящи се често болки в гърлото.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: Science Museum London

Двойна тонзиларна гилотина "MacKenzie", популярна след 1869 година
0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиСнимкиЛеченияПатологияБотаникаЛюбопитноНовиниФизиологияКлинични пътеки