Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Дървена кутия с телешка лимфа от 1900 година, ползвана за ваксинация

Дървена кутия с телешка лимфа от 1900 година, ползвана за ваксинация

Нека изясним какво означава процесът инокулация. Когато в историята на медицината започнал за пръв път да се прилага умишленият контакт на тъканен материал и епителни клетки, получени от заболели от вариола пациенти с кожата на здрави, но застрашени от заразяване хора, тази практика все още нямала име. След това във Великобритания (в началото на 18-ти век), методът постепенно започнал да бъде наричан инокулация .

По-късно през 1798 медикът Едуард Дженър започнал постепенно да променя начина на заразяването с едра шарка. Вместо с тъканен материал, получен от заболели от вариола лица, инфектирането започнало да се извършва с течност, получена от кожни лезии, поразили кожата на крави и телета, болни от специфична форма на заболяването, която протичала значително по-леко при хората. тази практика се изпълнявала в продължение на много години.

След като опитните телета били инокулирани с едра шарка, лимфата на животните, съдържаща белите кръвни клетки, които се "борили" срещу болестта, се извличали и съхранявали в специални флакончето. Телешката лимфа можело да се използва за ваксинирането на пациентите срещу едра шарка. Животинската ваксина заменяла лимфата, получена от болни пациенти. През 1898 г. се изяснило, че чрез човешката лимфа могат да се разпространяват някои опасни инфекции, като например сифилис.

Институтът "The Army Vaccine Institute" в Алдършот използвал кутии, като тази от снимката по-долу, за да се съхрани ваксинационната течност. Институтът произвеждал телешка лимфа, достатъчна за ваксинирането на 126,280 души годишно. За съжаление и този метод за изграждане на имунитет не бил особено безопасен. През 1906 г. обществеността задала множество въпроси към работещите в Камарата на общините, когато от постваксинационни отравяния на кръвта са загинали немалко военни английски новобранци.

Източник: Science museum London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияСнимкиНовиниМикробиологияСпециалистиВидеоЛюбопитноСоциални грижиЛеченияАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестове