Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Естрогенови таблетки "Stilboestrol" от 1960 година

Естрогенови таблетки "Stilboestrol" от 1960 година

Медикаментът "Stilboestrol" принадлежи към лекарствената група на синтетичните естрогени. Този естествен хормон се произвежда от тялото. Наред с прогестерона, естрогенът има жизненоважно значение за осъществяването на нормалната репродуктивна функция.

В началото на 20 век лекарството "Stilboestrol" се използвало за борба с определени видове онкологични заболявания, каквито например са карциномите на млечната жлеза или на простатата. Освен срещу тези болести, след 1938 година медикаментът започнал да се предписва и на жените, застрашени от спонтанен аборт. За съжаление употребата на препарата срещу това състояние не била особено успешна. През 1971 година медикаментът дори бил забранен за продажба за абортативни цели в Австралия и САЩ.

Лекарството "Stilboestrol" запазило скандалната си репутация и в края на 20 век. По-нататъшни проучвания разкрили още по-тревожна информация относно безопасността на медикамента – дъщерите на жени, приемали препарата по време на бременността си, са застрашени от онкологични заболявания на яйчниците и маточната шийка.

Източник: Sciencemuseum

Стъкленият флакон с таблетки „Stilboestrol” е произведен от английската фармацевтична компания „Organon Laboratories Limited".

Стъкленият флакон с таблетки „Stilboestrol” е произведен от английската фармацевтична компания „Organon Laboratories Limited".

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияСпортАлт. медицинаФизиологияЛеченияЛюбопитноНовиниСнимкиИзследванияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайл