Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Извлек от блатна мента от 18 век

Извлек от блатна мента от 18 век

Надписът "TR: PULEGII" на етикета, залепен на прозрачния стъклени флакон от снимката по-долу представлява съкращение на популярно лечебно средство, ползвано в началото на 1800 година. Това лечебно средство е студен извлек на билката блатна мента. Тази билка е част от ароматното семейства на ментата. Блатната мента, наричана още и бласкун, е използвана често от древноримските лечители.
Извлекът от блатна мента ( като този от снимката) се правел от нарязани на ситно листа на растението, залети с преварена студена вода. Сместа престоявала 12-14 часа и се прецеждала. Тя се използвала като средство за менструални болки и "нервни и истерични изблици". Освен това, извлекът се използвал за индуциране на аборт.

Стъклените флакони като този от снимката се радвали на голяма популярност. Те били известни като "shop rounds". В началото на 1800 година фармацевтите съхранявали в тях течни лекарствени препарати в тях. Бутилката е изработена от прозрачно стъкло.


Извлек от блатна мента от 18 век
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаЗдравни съветиРецептиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаХрани и ястияДиетиБотаникаСнимки