Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Керамична кукла, използвана в Англия за демонстрация на лечение на полиомиелит от 1930г.

Керамична кукла, използвана в Англия за демонстрация на лечение на полиомиелит от 1930г.

Макар че вероятно може да ви изглежда леко зловеща на външен вид, керамичната кукличка от снимките по-долу съвсем нямала за цел да плаши децата. Напротив, тя била създадена с обучителна цел и се използвала за демонстрация на лечение на полиомиелит (детски паралич). Чрез нея малките пациенти и техните родители получавали нагледната възможност да се запознаят с терапията, която им предстояла.

Сигурно знаете, че полиомиелитът се причинява от вирус, много по-малък и по-прост по устройство от този на грипа, но с разрушителни за организма последици. Разпространявайки се в организма, полиомиелитният инфекциозен агент предизвиква нарушения в централната нервна система, което, в резултат, може да доведе до временно или трайно парализиране на тялото.

Цялостното изпълнение на играчката наблягало на факта, че пълната почивка на мускулите било едно от основно препоръчваните по онова време средства за третиране на състоянието.

От фотоса се вижда се, че за допълнителна опора на засегнатите крайници под куклата са подпъхнати меки възглавнички. Върху спалното бельо пък е изписана абревиатурата "LMTH", което, всъщност, било съкратеното наименование на британската "Lord Mayor Treloar Hospital" в графство Хемпшир.  

Куклата била използвана в периода от 1930г. до 1950г. за обучение на пациентите, на които им предстояло продължително лечение.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниМикробиологияСнимкиЛеченияЛюбопитноВидеоСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиАнкетиИнтервютаЛайфстайлЗаведенияОбразованиеПсихологияФизиологияСпорт