Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Комплект с хирургически инструменти за ампутация от 1780 година

Комплект с хирургически инструменти за ампутация от 1780 година

Коженото куфарче от снимката по-долу съдържало голям брой пособия, необходими на хирурга от 18-ти век в извършването на ампутации. Комплектът, в което можете да се убедите и сами, включвал различни ножове и триони, с откровено плашещ дизайн и употреба. Инструментите били направени от стомана и имали дръжки, изработени от абаносово дърво. Любопитното е, че материалите, измайсторени от абанос, били трудни за почистване и тези инструменти често били покрити с мръсотия и опасни микроорганизми. По-късно в разглеждания век, с въвеждането на асептиката в хирургическите процедури, медицинските инструменти най-накрая започнали да се правят от материали, които лесно можели да се стерилизират изцяло. Във вътрешността на капака може да се открие ръчно сътворен опис на хирурзи от Военната болница в Страсбург, Франция. Комплектът вероятно бил използван по време на Наполеоновите войни (1803-1815).

Ампутациите на долните и горните крайници били често изпълнявани в този период, при това – без наличието на анестезия. Един от хирурзите на Наполеон съобщил, че по време на Бородинската битка от 1812-та извършил 200 ампутации само за един ден.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаИсторияСнимкиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЛюбопитноНовиниЛеченияЗаведенияКлинични пътекиИзследванияОрганизацииЛайфстайлЗдравни съвети