Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Медицински игли за ваксинация срещу едра шарка

Медицински игли за ваксинация срещу едра шарка

Раздвоените медицински игли от снимката по-долу разполагали с два заострени "зъба". За да се извършат манипулациите с този вид консуматив, било нужно да се накапе между зъбците на иглата малка капчица от ваксината срещу едра шарка (включена в комплекта от изображението). След това се провеждала ваксинация, като за целта иглата пунктирала около 15 пъти малки области от кожата на ръката.

Иглите от снимката по-долу са лесни за употреба, а техниката за извършване на манипулациите с тях можели да се усвоят с тях всеки. Така се подобрявала значително ефективността при извършването на ваксинациите. Комплектът можел да се стерилизира чрез изваряване или при "преминаването" та иглата през открит пламък за минута-две. Кожата на пациентите не се дезинфекцирала, тъй като бактерицидните течности биха могли да въздействат негативно върху свойствата на ваксината.

Комплектът от снимката по-долу е създаден от "Wyeth" специално за програмата "Organisation’s Global Smallpox Eradication programme". "Wyeth" се отказали от патентните права над иглите си, което означавало, че ваксинациите с тях можело да бъдат достъпни и на разположение за всички.

Източник: Sciencemuseum

Иглите от снимката били в комплект с прахообразна противовариолна ваксина.

Иглите от снимката били в комплект с прахообразна противовариолна ваксина.

Медицински игли за ваксинация срещу едра шарка
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияНовиниМикробиологияСпециалистиАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияВидеоСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЛайфстайлТестове