Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Опаковка от антибиотика амоксицилин от 1978г.

Опаковка от антибиотика амоксицилин от 1978г.

Амоксицилинът е антибиотик, който се причислява към групата на пеницилините с широкоспектърно действие. Той бил разработен през 1972-ра от научния екип на британския бранд "Бийчам" (по-късно станал част от фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн") и пуснат на пазара под търговското наименование "Амоксил".

Опаковката от снимката съдържала 12 сашета във версия за сироп, специално предназначени да се приемат от деца или от пациенти, които срещат трудност да преглъщат лекарства в таблетна форма.

Амоксицилинът се използва за лечение на голям брой бактериални инфекции - най-вече развиващи се в гърдите и в ушите, а също намира приложение в третирането и на гонорея. Той се предлага успешно и на българския лекарствен пазар под различни марки, някои от най-разпознаваемите от които са "Оспамокс" и "Амопен".

Снимка: Science Museum, London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияЛеченияЛюбопитноИсторияСнимкиНовиниЗдравни съветиИзследванияХранене при...Клинични пътекиЛайфстайлАлт. медицинаВидеоТестовеНаучни публикацииБотаникаФизиологияСоциални грижиДиетиМикробиологияНормативни актовеСпециалистиОрганизацииНаправления в медицината