Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Педиатрична интубационна тръба, създадена от д-р Коул през 1945 година

Педиатрична интубационна тръба, създадена от д-р Коул през 1945 година

Ендотрахеалната интубационна тръба на Коул е въведена  в медицинската практика от анестезиолога Франк Коул (1909-1982) през 1945 г., когато ендотрахеалната анестезия при кърмачета и малките деца била все още рядкост. Ендотрахеалната анестезия включва приема на анестетични газове през специално поставена за целта ендотрахеална тръба (дихателна тръба), която е вкарана през устата или носа в трахеята.

Ендотрахеалнате тръби, предназначени за интубация на кърмачета, трябвало да бъдат с много малък диаметър, за да не пречат на ларинкса. По-малкият диаметър на тръбичката често ставал причина за по-голямото съпротивление на въздушния поток, преминаващ през тръбата, като по този начин се подобрявала дихателната функция. Д-р Коул създал ендотрахеалната си тръба, така че тя да бъде най-тясна в участъка, който той е предвил, а именно под областта на ларинкса. Частта от приспособлението, която оставала над ларинкса можело да бъде с по-голям диаметър. Тази част от интубационната тръба, която е с по-голям диаметър била създадена така, че да възпрепятства грешки при интубирането.
През 1957 г. д-р Коул предложил формула за изчисляването на най-подходящия размер на ендотрахеалните тръби, предназначени за деца. Нейната модифицирана форма все още е в употреба.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаСнимкиИсторияЛайфстайлТестовеРецептиАлт. медицинаВидеоСпортЛюбопитноКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография