Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Сандъче с лекарства, ползвано по време на научната експедиция на Тиодор Рузвелт през 1909 година

Сандъче с лекарства, ползвано по време на научната експедиция на Тиодор Рузвелт през 1909 година

Кой сблъсък би бил по-опасен - този с лъв или с комар? Този въпрос са си задавали преди 100 години хората от специална научна експедиция (прераснала впоследствие в ловно сафари) в Африка, запасявайки се с почти еднакви количества оръжия, амуниции и хинин. Това чудотворно (за времето си) лекарство почти веднага след въвеждането си в медицинската практика се е превърнало в незаменимо средство при лечение на малария. Този факт се потвърждава и от изключително добре запазения сандък с лекарства от снимките по-долу, който бил пренесен в Африка от бившия президент на САЩ – Тиодор (наричан още и Теди) Рузвелт и неговата експедиция от 1909 година.

Как може да бъдем сигурни, че експедицията действително се е "срещнала" с маларията? Много просто – първоначално сандъчето с медикаменти, ползвано като полева аптечка, е съдържало шест шишенца с обикновени и филмирани със захарно покритие хининови таблетки (по това време те били единственото противомаларийно лекарство, използвано за лечението на опасното заболяване). Четири от тях останали непокътнати, а две били оставени без съдържание, което предполага, че експедицията е изразходила останалите.

Друга бутилка с лекарство от сандъка носи любопитното име "Livingstone Rouser", създадено по оригинална рецепта, разработена от мисионера и изследовател Дейвид Ливингстън шестдесет години по-рано. Чрез комбиниране на хинин с лаксатив, какъвто например е ревенът (билково растение), Ливингстън установил, че медикаментът подпомага "събуждането" на съпротивителните сили на тялото срещу неприятното действие на треската. В тази идея на изследователя действително има резон, тъй като неговото лекарство елиминирало основен страничен ефект на хинина – появата на констипация.

И така, въпреки че проблемът с маларийните комари „открил” своето разрешение, въпросът с лъвовете, на които можело да се натъкне експедицията останал нерешен. По принцип експедицията на Рузвелт в Африка била строго научна и се занимавала със събирането на проби за института „Smithsonian”, но този факт, определено, не попречил на бившия американски президент да се отдаде на лов, и то в голям мащаб.

Любопитна е и историята, според която Теодор Рузвелт пощадил живота на мечка по време на пътуване през 1902 г. - факт, който разпалил тенденцията за масовото производство плюшени мечета в САЩ . Не е изключено президентът да е наричан Теди (teddy bear – от английски език превеждаме като плюшено мече) именно след въпросния случай. За съжаление, сред хилядите животни, убити по време на африканската научна експедиция на Рузвелт имало и бели носорози, считани за рядкост дори в началото на 20 век.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияСнимкиНаправления в медицинатаГеографияЛеченияБотаникаНовиниАнкетиЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиСоциални грижиКлинични пътекиАлтернативна медицинаСпортКомпании и организацииЛичности