Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Свинска митрална клапа от 1976 година, предназначена за трансплантация на пациент

Свинска митрална клапа от 1976 година, предназначена за трансплантация на пациент

Митралната клапа представлява сложна сърдечна структура, състояща се от клапен пръстен (анулус) с две части - предна и задна, платна - предно и задно, комисури - предномедиална и заднилатерална, хорди и папиларни мускули - преден и заден, поддържащи клапата контактни части от левокамерния миокард и този от лявото предсърдие, както и от аортната стена (митро-аортен преход). За съжаление вследствие на някои заболявания митралната клапа се уврежда необратимо, което налага нейната подмяна.

Медицинската история свидетелства, че в миналото смяната на тази фина сърдечна структура се е извършвала с клапа от прасета. Първите такива операции са се извършили през 1970 г., а процедурите се оказали изключително успешни. Те продължили да се правят, тъй като свинското сърце има сходна структура с човешкото. Въпреки това, митралната свинска клапа трябва да бъде химически третирана, преди да се имплантира на пациент. Въпреки това, структурата все пак може да бъде отхвърлена от човешкия организъм. Трансплантацията на митрална клапа от животински донор е спорно лечение, а прасетата-донори трябва да се умъртвят, за да може да се вземат клапаните.

Източник: Science museum London

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиФизиологияНовиниИсторияЛюбопитноПатологияЛеченияНормативни актовеОрганизацииСпортЛайфстайлИзследвания