Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Спермицидни песари "Clinocap" от 1925 година

Спермицидни песари "Clinocap" от 1925 година

Първата английска клиника по семейно планиране е създадена в Лондон през 1921 от английската лекарка д-р Мари Стоупс. В нея освен грижите за жените, желаещи да заченат, внимание получавали и тези, които искали да се предпазят от нежелана бременност.

Контрацептивните песари са разработени за употреба в страните с тропически климат. Тези страни са се снабдявали с тях чрез клиниката на известната английска лекарка д-р Мари Стоупс (1880-1958), наречена "Mother’s Clinic".

Песарите от снимката по-долу съдържат спермицидни вещества, унищожаващи ефективно сперматозоидите. Те можели да се ползват самостоятелно или с други бариерни контрацептиви. Песарите с марка "Clinocap" били специално създадени за клиниката на д-р Стоупс, а лечебното заведение ги разпространявало по целия свят. Междувременно и в други европейски страни започнали да се появяват и други клиники по семейно планиране, подобни на тази в Лондон.

Източник: Science Museum London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаСнимкиИсторияЛюбопитноЗдравни проблемиНовиниЛеченияАлт. медицинаЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети