Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Сфигмоманометър на Блох от 1888 година

Сфигмоманометър на Блох от 1888 година

Първият сфигмоманометър е създаден от Самуел фон Баш (1837-1905) през далечната 1881 г. Неговото произведение отчитало кръвното налягане чрез постепенното упражняване на все по интензивен натиск на ръката в областта, където е разположена брахиалната (мишничната) артерия, докато пулсациите на кръвоносния съд преустановят. Въпреки това, инструментът, създаден от германския медик не се използвал широко, тъй като лекарите били предпазливи и не желаели да рискуват, ползвайки новаторския апарат за кръвно. Те разчитали на традиционните методи за отчитане на кръвното с пръсти.

Апаратът от снимката по-долу е създаден около 1888 година в Париж от д-р Адолф-Моис Блох. Неговият апарат отчитал кръвното чрез пружинен механизъм, определящ какъв натиск е нужен, за да се спре пулса. Впоследствие френският майстор на медицински инструменти Шарл Верди допълнително опростил дизайна на инструмента, вмествайки скалата в телескопичния корпус на апарата.

Източник: Sciencemuseum

Това е опростеният модел на Верди.

Това е опростеният модел на Верди.

Този апарат е създаден от Блох.

Този апарат е създаден от Блох.

Сфигмоманометър на Блох от 1888 година
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияПроизводителиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ФизиологияАлт. медицинаВидеоЛеченияИзследванияБотаникаНормативни актовеЛайфстайлГеография