Тест, изследващ чувствителността на някои бактерии към антибиотици
Благодарение на тестовете като този от снимката по-долу в недалечното минало се е изследвало до каква степен антибиотиците действат на определени бактерии. Кафявият слой в блюдото на Петри от изображението представлява желе от агарна среда, съдържаща определени бактерии. Проби от различни антибиотици се нанасяли на тази среда и се етикетирали. Пространството около антибиотиците, обозначено с „CX5” и „MT10” доказва нагледно, че бактериите не са в състояние да се развиват под тяхното действие. Изследването показвало, че антибиотиците можели да бъдат използвани успешно за лечението на определени бактериални инфекции.
Антибиотикът, етикетиран с „PG4” (пеницилин), позволявал на бактериите да се развиват нормално, така че лечението на пациентите срещу този конкретен бактериален щам с него било безпредметно. Към днешна дата още повече бактерии постепенно стават резистентни към действието на антибиотиците, което прави тестове като този от снимката толкова важни.
Източник: Science museum London
Коментари към Тест, изследващ чувствителността на някои бактерии към антибиотици