Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Хирургически превръзки за рани от 1914 година

Хирургически превръзки за рани от 1914 година

По време на Първата световна война, логично, се наблюдавало огромно търсене на хирургически превързочни материали. В определен момент в Англия търсенето дори успяло да изпревари предлагането. Това наложило в производството на превръзки да започнат да се влагат разнообразни суровини.

Най-голям дефицит на материали се усещал в Германия, тъй като морска блокада възпрепятствала доставките по германските пристанища. Постепенно започнали да се появяват хирургически „заместители” на превързочните материали, които се правели все по-често от различни тъкани (дантела, муселинови и памучни платове, използвани в миналото за направата на фусти за роклите).

Безспорно, като най-необичаен материал за направата на превръзки в този период, се "класира" торфеният мъх (за пръв път този естествен материал е използван в по-голям мащаб от японците по време на Руско-японската война (1904-1905). Въпреки първоначалното „хладно” отношение към употребата на торфа като суровина за направата на превръзки, впоследствие станало ясно, че естественият материал е идеален за тези цели, тъй като той успява да задържи лекарствените смеси, охлажда и успокоява раните. Друг важен фактор е, че торфът има антисептични свойства, които помагали за предотвратяването на евентуални инфекции, които можели да доведат до появата на гангрена.

Източник: Science museum London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниИсторияТестовеСоциални грижиЛеченияСпортАлт. медицина