Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина "Дифтериен тест на Шик" от 1933 година

"Дифтериен тест на Шик" от 1933 година

Дифтерията е заразно инфекциозно заболяване на горните дихателни пътица, което в миналото често пъти е било фатално, особено за децата. Флаконът от снимката по-долу съдържал достатъчно количество дифтериен токсин, с което можели да се тестват над десет пациента за евентуална предразположеност към заболяването.

Този тест е известен и с името "тест на Шик" (в чест на името на неговия създател – унгарският педиатър д-р Бела Шик). Той инжектирал малко количество токсин точно под кожата на децата. Ако тялото не "разполагало" с достатъчно антитела, за да се бори с токсина, то реагирало с доста изразено локално зачервяване на кожата.

Това било сигнал за медика, че пациентът е в опасност и следва да се подложи на инжекционна имунизация. През 1883 година немският бактериолог Едвин Клебс (1834-1913) изолирал бактерията, която причинява дифтерия. Това означавало, че бактериите вече можели да се тестват и да се използват за диагностика на инфекцията.

Някога дифтерията била забележителна убийца, но сега е рядкост в Обединеното кралство, тъй като се провеждат рутинни детски ваксинации на децата.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиНовиниМикробиологияХранене при...ИсторияЛюбопитноЛеченияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияТестовеСпортАнкетиДиетиИзследванияНормативни актовеСпециалистиПроизводителиАптекиОрганизацииРецептиКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография