Начало Интерактивни Галерия Нашето здраве Заболявания Превенция, лечение и домашни средства в борбата с пневмонията

Превенция, лечение и домашни средства в борбата с пневмонията

Световният ден за борба с пневмонията се отбелязва всяка година на 12 ноември в цял свят, за да повиши информираността относно заболяването, да популяризира превенцията и лечението, както и да насърчи действия за борба с болестта. Повече от 100 организации, представляващи интересите на децата, обединиха сили като "Глобална коалиция срещу пневмонията сред децата".

Пневмонията е предотвратимо и лечимо заболяване, което поразява 155 милиона деца под 5-годишна възраст и убива 1,6 милиона деца всяка година. Това прави пневмонията водеща причина за смърт сред децата под 5-годишна възраст, погубвайки повече млади животи, отколкото СПИН, малария и морбили, взети заедно. И все пак повечето хора не са наясно с потенциалните усложнения и възможния летален изход от заболяването, тъй като пневмонията е била пренебрегната като приоритет в дневния ред на здравеопазването в световен мащаб и по-рядко се получава информация за нея в медиите.

Световният ден за борба с пневмонията помага този сериозен здравен проблем да получи обществено внимание и насърчава политическата сфера, неправителствените организации и обикновените хора за борба с болестта.

Въпреки многобройните смъртни случаи в резултат на това заболяване, съществуват достъпно лечение и превенция. Налице са ефективни ваксини срещу двете най-чести бактериални причини за потенциално смъртоносната пневмония - Haemophilus influenzae тип B и Streptococcus pneumoniae.

Глобалният план за превенция и контрол на пневмонията от Световната Здравна Организация и УНИЦЕФ през 2009 г. посочва, че 1 милион деца биха могли да бъдат спасени всяка година, ако интервенциите за превенция и лечение на пневмонията са били широко въведени в най-бедните страни в света.

Информация за заболяването може да прочетете тук:

12 ноември - Световен ден за борба с пневмонията

12 ноември - Световен ден за борба с пневмонията

Пневмония

Пневмония

Дихателната система и пневмония

Дихателната система и пневмония

Видове пневмония

Видове пневмония

Симптоми при пневмония

Симптоми при пневмония

Превенция и лечение на пневмонията

Превенция и лечение на пневмонията

Домашни средства при пневмония

Домашни средства при пневмония

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЛюбопитноНовиниМикробиологияХранене при...ИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника