Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме
Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си не е варил яйца. Кокошите яйца ежедневно присъстват на трапезата ни под различни форми. Честичко си ги хапваме сварени. Някои ги предпочитат рохки, други – твърди, а трети – някъде по средата. Случва се черупката да се напука и в яйцето да влезе вода, да бъде недостатъчно сварено или да сме прекалили с термичната обработка. Чудили ли сте се колко дълго да ги варите, за да се получат точно по ваш вкус? Колкото и странно да звучи, на пръв поглед простата задача да сварим яйце, има достатъчно много нюанси. Затова сега ще ви запознаем с няколко малки тайни, които ще помогнат да приготвите яйцата с консистенцията, която предпочитате.
Степен на готовност на яйцата в зависимост от продължителността на варене
В зависимост от вида и размера на яйцето, за сваряването му е необходимо различно време – от минута и половина до 90 минути (например за щраусовите яйца).
Колко да варим кокошите яйца?
- рохки – 3 минути;
- полутвъди – 6 минути;
- твърди – 12 минути.
Как се променя твърдостта на яйцето?
- След 3-минутно варене белтъкът се втвърдява само по краищата, а останалата част от него, както и жълтъкът, остават течни.
- Варенето в продължение на 5 минути прави белтъка почти готов, но малко течен. Същото се случва и с жълтъка.
- За 7 минути във вряща вода белтъкът е сварен напълно, а жълтъкът е течен.
- Белтъкът е напълно сварен след 10 минути термична обработка, а жълтъкът е стегнат, но в средата остава мек.
- Яйцето (и жълтъкът, и белтъкът) е твърдо сварено след 14 минути във вряща вода. Това е оптималният вариант за приготвяне на яйца за продължително съхранение и за добавяне в салати.
- Варене в продължение на 20 минути води до преваряване на яйцето. Разбира се, жълтъкът и белтъкът са напълно готови, но започват да губят вкусовите си качества и постепенно стават "гумени". Тук трябва да кажем, че след 15-тата минута варене в яйцата настъпва химична реакция, жълтъкът започва да придобива синкав оттенък. Такова обагряне може да се получи и при варене на непресни яйца, както и при яйца, които след сваряване не са охладени в студена вода.
Кой начин да изберете зависи от вкусовите ви предпочитания. Яйцата, сварени полутвърдо и твърдо, са подходящи за добавяне в салати. Тези със средна твърдост се смятат за най-полезни, тъй като свареният белтък се усвоява лесно. В случай че се налага да приготвите яйцата за из път, сварете ги твърдо, така те по-дълго време няма да се развалят.
Как правилно да сварим яйца?
- Изберете подходящ съд. За 1-3 яйца е добре тенджерата да бъде с 16 сантиметра диаметър. Върху времето на варене влияе и съотношението вода-яйца. Ако сложите голямо количество в малък съд, времето на кипване на водата ще се удължи с 30-60 секунди.
- Налейте в тенджера вода, като количеството й да бъде около 2/3 от обема на съда. Поставете върху котлона, включен на максимална температура, за да заври течността.
- Изплакнете яйцата под течаща топла вода. След това с помощта на игла направете дупки от тъпата им страна, като не трябва да пробивате дълбоко. От затъпената страна на яйцата се намира въздушен джоб. Ако бъде продупчен само той, то налягането ще се изпусне, въздухът ще излезе. Ако се достигне до самото яйце обаче, това ще доведе до напукване.
- Ако не разполагате с много време, може да налеете топла (дори гореща) вода в тенджерата, която ще кипне по-бързо от студената, естествено.
- След като течността заври, намалете котлона до средна или ниска температура, водата трябва само леко да бълбука.
- Тогава внимателно, но бързо, сложете яйцата едно по едно в нея. За целта е удобно да се използва решетъчна или супена лъжица.
- В този момент засечете времето, като е важно да вземете предвид всички нюанси, които вече изброихме: размера на яйцата, желаната консистенция, размера на тенджерата, количествата на водата и на яйцата.
Яйцата от различните птици се сваряват за различно време, което зависи и от предпочитанията на човек. Препоръчително е патешките и гъшите яйца да се консумират твърдо сварени, а яйцата на токачката – рохки.
ГАЛЕРИЯТА е свързана към
- Вкусно
- Експерти в кухнята
- 12 интересни идеи за украса от варени яйца
- Колко време се варят различните видове яйца
- Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат
- 7-дневна диета с яйца
- Пълнени панирани яйца
- Мишки от яйца с чеснова плънка
- Мариновани яйца в соев сос
- Яйчена диета
- Мариновани пъдпъдъчи яйца с чесън и аншоа
- Пълнени сварени яйца с шунка, кашкавал и майонеза
Коментари към Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме