Начало Интерактивни Калкулатори Взаимодействия между витамини и минерали

Взаимодействия между витамини и минерали

Взаимодействия между витамини и минерали - изображение

Възможно е да не получавате желания ефект от приема на определени добавки, съдържащи витамини и минерали, поради несъвместимост между отделните активни съставки.

Познаването на възможните взаимодействия между отделните минерали и витамини позволява комбинирането им по начин, създаващ оптимална активност и постигане на желания ефект, намалявайки риска от нежелани странични ефекти.

При съвместимост между две отделни субстанции се наблюдава наличието на по-висока ефективност от комбинацията в сравнение с отделния им прием. Това се дължи най-често на подобряване на усвояването или превръщането в биологично активни форми на едната субстанция под въздействието на другата.

При несъвместимост между две отделни субстанции се наблюдава по-нисък ефект при прием на комбинацията в сравнение с отделния им прием. Това се дължи най-често на влошаване на усвояването или превръщането в биологично неактивни метаболити на едната субстанция под въздействието на другата. При необходимост се препоръчва прием на добавките (витамини и/или минерали) с интервал една от друга от поне четири часа.

При неутрална съвместимост двете субстанции при едновременна употреба не повлияват своята активност и ефект.

Изберете витамин / минерал 1

Изберете витамин / минерал 2

Провери съвместимостта
5.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ КАЛКУЛАТОРА