Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Интерактивни Галерия Дом, семейство и градина Експерти в кухнята Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме

Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме

от 09 ное 2015г., обновено на 12 фев 2024г.
Редактор: Радостина Райчева
Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме - изображение
  • Инфо
  • Галерия
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Галерия
Коментари
Свързаност

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си не е варил яйца. Кокошите яйца ежедневно присъстват на трапезата ни под различни форми. Честичко си ги хапваме сварени. Някои ги предпочитат рохки, други – твърди, а трети – някъде по средата. Случва се черупката да се напука и в яйцето да влезе вода, да бъде недостатъчно сварено или да сме прекалили с термичната обработка. Чудили ли сте се колко дълго да ги варите, за да се получат точно по ваш вкус? Колкото и странно да звучи, на пръв поглед простата задача да сварим яйце, има достатъчно много нюанси. Затова сега ще ви запознаем с няколко малки тайни, които ще помогнат да приготвите яйцата с консистенцията, която предпочитате.

Степен на готовност на яйцата в зависимост от продължителността на варене

В зависимост от вида и размера на яйцето, за сваряването му е необходимо различно време – от минута и половина до 90 минути (например за щраусовите яйца).

Колко да варим кокошите яйца?

  • рохки – 3 минути;
  • полутвъди – 6 минути;
  • твърди – 12 минути.

Как се променя твърдостта на яйцето?

  • След 3-минутно варене белтъкът се втвърдява само по краищата, а останалата част от него, както и жълтъкът, остават течни.
  • Варенето в продължение на 5 минути прави белтъка почти готов, но малко течен. Същото се случва и с жълтъка.
  • За 7 минути във вряща вода белтъкът е сварен напълно, а жълтъкът е течен.
  • Белтъкът е напълно сварен след 10 минути термична обработка, а жълтъкът е стегнат, но в средата остава мек.
  • Яйцето (и жълтъкът, и белтъкът) е твърдо сварено след 14 минути във вряща вода. Това е оптималният вариант за приготвяне на яйца за продължително съхранение и за добавяне в салати.

Колко време да варим яйцата

  • Варене в продължение на 20 минути води до преваряване на яйцето. Разбира се, жълтъкът и белтъкът са напълно готови, но започват да губят вкусовите си качества и постепенно стават "гумени". Тук трябва да кажем, че след 15-тата минута варене в яйцата настъпва химична реакция, жълтъкът започва да придобива синкав оттенък. Такова обагряне може да се получи и при варене на непресни яйца, както и при яйца, които след сваряване не са охладени в студена вода.

Кой начин да изберете зависи от вкусовите ви предпочитания. Яйцата, сварени полутвърдо и твърдо, са подходящи за добавяне в салати. Тези със средна твърдост се смятат за най-полезни, тъй като свареният белтък се усвоява лесно. В случай че се налага да приготвите яйцата за из път, сварете ги твърдо, така те по-дълго време няма да се развалят.

Как правилно да сварим яйца?

  • Изберете подходящ съд. За 1-3 яйца е добре тенджерата да бъде с 16 сантиметра диаметър. Върху времето на варене влияе и съотношението вода-яйца. Ако сложите голямо количество в малък съд, времето на кипване на водата ще се удължи с 30-60 секунди.
  • Налейте в тенджера вода, като количеството й да бъде около 2/3 от обема на съда. Поставете върху котлона, включен на максимална температура, за да заври течността.
  • Изплакнете яйцата под течаща топла вода. След това с помощта на игла направете дупки от тъпата им страна, като не трябва да пробивате дълбоко. От затъпената страна на яйцата се намира въздушен джоб. Ако бъде продупчен само той, то налягането ще се изпусне, въздухът ще излезе. Ако се достигне до самото яйце обаче, това ще доведе до напукване.
  • Ако не разполагате с много време, може да налеете топла (дори гореща) вода в тенджерата, която ще кипне по-бързо от студената, естествено.
  • След като течността заври, намалете котлона до средна или ниска температура, водата трябва само леко да бълбука.
  • Тогава внимателно, но бързо, сложете яйцата едно по едно в нея. За целта е удобно да се използва решетъчна или супена лъжица.
  • В този момент засечете времето, като е важно да вземете предвид всички нюанси, които вече изброихме: размера на яйцата, желаната консистенция, размера на тенджерата, количествата на водата и на яйцата.

6 половинки от сварени яйца върху дървен плот

Яйцата от различните птици се сваряват за различно време, което зависи и от предпочитанията на човек. Препоръчително е патешките и гъшите яйца да се консумират твърдо сварени, а яйцата на токачката – рохки.

Източник:

www.povarenok.ru

Още по темата:
  • 12 интересни идеи за украса от варени яйца 12 интересни идеи за украса от варени яйца
  • Запознайте се с Пингвините, ново кухненско изобретение, което прави варенето на яйца лесно и забавно Запознайте се с Пингвините, ново кухненско изобретение, което прави варенето на яйца лесно и забавно
3.9/5 14 оценки

Коментари към Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме
    www.framar.bg 
    на 05 September 2025 в 22:50
    Коментирайте "Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме"

ГАЛЕРИЯТА е свързана към

  • Дом, семейство и градина
  • Експерти в кухнята
  • Пълнени яйца с майонеза и маслини
  • Колко време се варят различните видове яйца
  • 12 интересни идеи за украса от варени яйца
  • Мариновани пъдпъдъчи яйца с чесън и аншоа
  • Предястие от яйца с аншоа и чушки
  • Десетдневна достъпна и лесна диета с елда и яйца
  • Панирани сварени яйца
  • Салата от фиде с моркови и яйца
  • Сварени яйца с плънка в кашкавалена панировка
  • Мишки от яйца с чеснова плънка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Отменят задължителните ваксинации в американския щат ФлоридаОтменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

Отменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Огнище на eбола в Конго взе 15 жертвиОгнище на eбола в Конго взе 15 жертви

Огнище на eбола в Конго взе 15 жертви

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно ражданеРядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

от 05 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 8 дни, 7 часа и 13 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 51 дни, 9 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Яжте варени яйца със сурови зеленчуци, за да усвоите повече полезни вещества Яжте варени яйца със сурови зеленчуци, за да усвоите повече полезни вещества

Яжте варени яйца със сурови зеленчуци, за да усвоите повече полезни вещества

от 16 дек 2019г. Прочети повече
Декорация с варени яйца: излюпване на пиленца Декорация с варени яйца: излюпване на пиленца

Декорация с варени яйца: излюпване на пиленца

от 20 апр 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛУИ ДЮ ПРЕ MIDNIGHT DESERT ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

ЛУИ ДЮ ПРЕ GOLDEN SAFRAN ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

АВАНОР таблетки 40 мг * 30 ТЕВА

ЦИСТОМИЦИН гранули за перорален разтвор в саше 3 г * 1

ЦИСТОМИЦИН гранули за перорален разтвор в саше 3 г * 2

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:26

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:04

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:22:29

ДЕФЕНДИЛ ИМУНОГЛЮКАН P4H сироп 120 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:20:49

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:18:39
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival