Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Австрийска банкнота от 1000 шилинга с лика на Карл Ландщайнер

Австрийска банкнота от 1000 шилинга с лика на Карл Ландщайнер

Карл Ландщайнер е роден на 14 юни 1868 г. във Виена, Австрия. След 1897 г. медикът започнал да се интересува от новообособената по това време имунология. Така, през 1901 година, Ландщайнер публикувал своето най-велико откритие, благодарение на което името му е запомнено от историята на медицинската наука, а именно – кръвногруповата система АВО. Двадесет и девет години по-късно лекарят заслужено е получил Нобелова награда за физиология и медицина за откритието на кръвните групи, позволило извършването на безопасно преливане на животоспасяващата червена течност.

В знак на уважение към своя сънародник, австрийският народ е вплел лика на медика в своите банкноти от  1000 шилинга. Подчертаните цифри (от 1 до 6) от изображението на банкнотата по-долу проследяват най-емблематичните в кариерата на Ландщайнер медицински събития.

1. Ландщайнер е изследвал под микроскоп кръвни проби.

2. Лекарят е представил тъмно оцветената област от микроскопското поле, демонстрирайки как изглежда причинителят на сифилиса, който се нарича бледа спирохета.

3. Област №3 от банкнотата показва модел на структурата на вирус, тъй като при експериментални условия Ландщайнер успешно е пренесъл полиомиелит от заразени хора на маймуни, демонстрирайки, че агентът, причиняващ полиомиелит, принадлежи към групата на филтрируемите микроорганизми.

4. Област №4 от банкнотата пресъздава как изглежда имуноглобулинова молекула, тъй като трудът на медика е допринесъл за изолирането на първите частично пречистени антитела чрез дисоциацията на различни комплекси антиген-антитяло.

5. Област №5 символизира въвеждането в употреба на гръвногруповата система ABO през 1901 година.

6. Област №6 от банкнотата пресъздава как изглеждат червените клетки, които не само са помогнали на Ландщайнеровото откритие на кръвните групи, но и се превърнали в основен въпрос в експерименталните имунизационни проучвания на медика.
 
Банкнотата от 1000 шилинга е останала в обръщение до въвеждането на еврото от 01.01.2002 година. 

Източник: Sciencemuseum

 Факсимилето на тази банкнота от 1000 шилинга е предоставено от Петер Бухегер, работил в австрийската национална банка.

Факсимилето на тази банкнота от 1000 шилинга е предоставено от Петер Бухегер, работил в австрийската национална банка.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлФизиологияНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиИсторияАлт. медицина