Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Акушерски форцепс на д-р Андерсън

Акушерски форцепс на д-р Андерсън

Акушерският форцепс е инструмент, който обхваща и издърпва главата на бебето по време на по-трудни раждания. Едни от първите варианти на това акушерско приспособление се появили след 1700 година.

Акушер-гинекологът д-р Андерсън (1843-1900) е създател форцепс по свой модел, а инструментът от снимката по-долу напомня в най-голяма степен на оригинала, изработен от английския лекар през далечната 1879 г. Във версията на форцепса на Андерсън, "лъжиците" на приспособлението можели да се разделят или да се използват свързани.

Форцепсът от снимката по-долу е изработен около 1901 година от никелирана стомана, която го правела неръждаем и подходящ за стерилизация. Той е създаден от компания  „Reynolds and Branson Ltd.”

Постепенно, убедени в ефективността на форцепса, медиците започнали все по-често да използват този акушерски инструмент, като работата с него станала най-популярна през 20-те години на XX в. Днес акушер-гинеколозите посягат към "двете лъжици" в 2 до 5% от ражданията.

Източник: Sciencemuseum


0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаСнимкиИсторияСпециалистиЗаведенияНовиниОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияХранене при...Социални грижиИзследванияАлт. медицинаСпортПроизводителиЛеченияКлинични пътекиБотаникаАнатомия