Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Ампули с контрастното вещество липиодол от 1922 година

Ампули с контрастното вещество липиодол от 1922 година

Липиодолът е маслообразно течно лекарство. То можело да бъде инжектирано на различни места в тялото на пациентите. Това вещество е "радионепрозрачно", защото съдържа йод в структурата си. Това означава, че то не провежда рентгеновите лъчи. Меките тъкани в тялото ни обикновено са едва видими, тъй като рентгеновите лъчи "разпознават" по-плътните структури, каквито например са костите.

Липиодолът е въведен в употреба през 1922 г. Той е широко използван при изследвания на нервната система, матката, пикочния тракт и други органи, невидими (при обикновени условия) за рентгеновите лъчи, без прилагането на този медикамент.

Подобни препарати на водна основа едва наскоро са заменили липиодола, нужен при извършването на рентгенови изследвания. Това е така, защото изображенията, създавани с утвърдения медикамент, били по-лесни за интерпретиране.

Източник: Sciencemuseum

Тези две стъклени ампули от лекарството били създадени от френската компания „Guerbet”.

Тези две стъклени ампули от лекарството били създадени от френската компания „Guerbet”.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИзследванияНовиниНормативни актовеСнимкиФизиологияЛюбопитноЛайфстайлХрани и ястияЗдравни съветиСпециалистиОрганизацииПроизводителиБотаникаИсторияЗаведенияКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияАнкетиАптекиРецептиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография