Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Английски ендоскоп от 1875 година

Английски ендоскоп от 1875 година

Лекарите използват ендоскопи (като този на снимката), за да прегледат и оценят какво е състоянието на органите в телесните кухини. Тези устройства се използват при диагностицирането на някои вътрешни заболявания. Специализираните ендоскопи имат разнообразен дизайн и различни имена, зависещи от това коя част от тялото се преглежда (гърлото, ректума или пикочния мехур).

Към ендоскопът от снимката по-долу били включени и някои допълнителни аксесоари, като например - спекулум. Ендоскопите имат светлинен източник, в конкретния случай тази роля се изпълнявала от запаления фитил, който осветявал изследваното пространство чрез отразяващи се повърхности. Светлината се отразявала под ъгъл към огледало, разположено вътре в ендоскопа. Така лекарите имали възможност детайлно да преглеждат пациентите си.

През 1865 г. британският лекар Джон Брънтън (1835-1899) е описал с помощта на модифициран ендоскоп (или аурископ) вътрешните структури на ухото. Впоследствие този инструмент е доусъвършенстван. Така се е появил аурископът на Бъртън.
Източник: Sciencemuseum

Английски ендоскоп от 1875 година
5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияНовиниИзследванияКлинични пътеки