Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Апарат за хемотрансфузии на Джейм Блъндел от 1818 година

Апарат за хемотрансфузии на Джейм Блъндел от 1818 година

Джеймс Блъндел (1790-1878) е бил известен английски акушер, извършил първото успешно кръвопреливане на хора през 1818 г. Медикът е извършил манипулацията с помощта на съпруга на пациентката, който в случая бил донор на живителната червена течност. Блъндел взел кръв от него, използвайки специална разработен от него апарат за вливане на течността във вените на пациентката.

Той извършил още десет кръвопреливания в периода между 1825 и 1830, публикувайки подробна информация за, изследванията и резултатите, които отчел. Половината от тези негови манипулации били успешни.  Въпреки това, за да ограничи до минимум прилагането на рисковата процедура, Блъндел извършвал кръвопреливанията чрез разработения от него апарат единствено на жени в изключително критични състояния, каквито за маточните кръвоизливи или кръвотеченията, възникващи вследствие на трудно раждане.

Медикът считал, че кръвта имала определена „подхранваща” за организма функция, обвързана с виталността на организма. За съжаление, една от основните причини за множеството му неуспешни хемотрансфузии всъщност била липсата на кръвногрупова съвместимост между пациентите. Този проблем е решен едва през 1900 г., когато Карл Ландщайнер (1868-1943) открил кръвните групи.

Апаратът за кръвопреливане на Блъндел от снимката по-долу се произвеждал от английската компания "Savigny and Company".

Апарат за хемотрансфузии на Джейм Блъндел от 1818 година
Снимката показва как е изглеждал уредът, разработен от д-р Блъндел, а от етикета могат да се прочетат инструкциите за правилната му експлоатация.

Снимката показва как е изглеждал уредът, разработен от д-р Блъндел, а от етикета могат да се прочетат инструкциите за правилната му експлоатация.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияГеографияЛюбопитноФизиологияНовиниИзследванияПроизводителиНормативни актовеЛеченияЛайфстайлРецептиТестовеАлт. медицинаВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортЛичности