Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Брошура на доктор Мари Стоупс, призоваваща да се ползват презервативи

Брошура на доктор Мари Стоупс, призоваваща да се ползват презервативи

Предназначена най-вече за омъжените жени, тази листовка е разработена от д-р Мари Стоупс (1880-1958), която е известна английска лекарка, експерт в областта на семейното планиране.

Брошурата рекламира употребата на презервативи (в опаковка от три за един шилинг). Брошурата е отпечатана в клиниката на д-р Стоупс, наречена „The Mother’s Clinic” със съдействието на „Society for Constructive Birth Control and Racial Progress”. Като пионер в областта на семейното планиране, Мари Стоупс отваря клиниката си през 1921 г. в Лондон. След това се появяват и други медицински заведения, които също са нейни (в Абърдийн, Белфаст, Кардиф и Лийдс). В тези медицински институции се осигурява безплатна помощ, дават се съвети по отношение на безопасния секс.

Доктор Стоупс е създателка на кампания за ефективен контрол на раждаемостта сред жените. Въпреки това, нейните възгледи и дейности не са особено популярни сред обществото. Терминът "расов напредък" е намек за отношението й към евгениката. Мари Стоупс подкрепя евгениката, защото счита, че "качеството" на обществото може да се подобри чрез "отстраняването" на някои негативни наследствени черти сред неговите представители. Евгениката някога е била доста популярна. Въпреки това, сега тя не се радва на популярност, тъй като е завинаги опетнена от асоциациите с расовата политика на нацистка Германия.

Източник и снимка: Science museum London

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПроизводителиНовиниПсихологияЛеченияЗдравни съвети