Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Електронен стетоскоп от 1978г.

Електронен стетоскоп от 1978г.

Няма две мнения по въпроса, че стетоскопът е наистина значимо медицинско изобретение. Вероятно знаете (но все пак ще си позволим да ви припомним), че той е измислен от френския медик и физик Рене Ланаек през 1816г. Тогава - безспорно новаторско, приспособлението се оказало изключително полезно в практиката на европейските лекари и им позволило занапред да установяват голям брой заболявания дори само чрез щателно преслушване на гърдите (или на други части от тялото).

Що се отнася до електронния стетоскоп от снимката по-долу, той бил дело на небезизвестната германска компания "Бош" и бил разработен в края на 70-те години на 20-ти век. Производителите му заявили, че става дума за един наистина иновативен продукт, защото позволявал на специалистите да "засичат" голям брой звукове в гръдната област. В резултат – възможностите за правилна диагностика на състоянието на пациентите се увеличавали двойно. Този модел стетоскоп можел да се свързва към специално устройство за графично изобразяване на състоянието на болните.   

С модерния си дизайн, устройството от фотоса дори не може да мине за творение на миналия век, нали? Между другото, нека ви попитаме: преслушвали ли са ви някога с електронен стетоскоп?

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияАлт. медицинаЛеченияКлинични пътекиФизиология