Начало Интерактивни Галерия Нашето здраве Заболявания Какво говори цветът на урината за Вашето здраве?

Какво говори цветът на урината за Вашето здраве?

Урината е ценно средство за диагностика още от най-ранните дни на медицината.

Нейният цвят, плътност и мирис могат да предоставят важна информация за Вашето здраве, като могат да подскажат за наличието на заболявания, за които дори не подозирате, че имате.
Освен това са показател за Вашия начин на живот — като се започне от това какви храни и напитки приемате до това колко често пиете вода.

Урината съдържа предимно вода (около 95%), а останалите около 5% са разтворени в нея вещества, включително урея, натрий, калий, креатинин, хлор и други йони, както и различни неорганични и органични съединения.

Урината обикновено има жълт цвят, дължащ се на наличието на уробилин — отпаден продукт на метаболизма, който се получава при разграждането на остарелите еритроцити (червени кръвни клетки).

Подробна информация за това в кои случаи се препоръчва изследването на урина, как се провежда това изследване, какви рискове крие и как се тълкуват получените резултати, ще намерите в статиите:

 

Какво показва цветът на урината?

Какво говори цветът на урината за Вашето здраве?

Какво говори цветът на урината за Вашето здраве?

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиФизиологияИзследванияХранене при...Клинични пътекиБотаникаЛечения