Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Комплект с инструменти за отстраняване на зъбен камък

Комплект с инструменти за отстраняване на зъбен камък

Инструментите за отстраняване на зъбен камък и плака в миналото са били сред незаменимите помощници на стоматолозите. От снимката по-долу може да се види, че пълният комплект е включвал шест приспособления, всяко от които било с различна глава, която се завинтвала на дръжки от слонова кост. Тези инструменти били много остри, но вероятно трябвало да се приложи доста сила, за да се отстрани неприятният зъбен камък. Процедурата може би е била болезнена, особено ако зъбите на пациентите са чувствителни или се раздразни нежната структурата на венците.

Тези инструменти са влезли в употреба около 1700 година. Те се ползвали както от стоматолозите, така и от обикновените хора. В период, когато устната хигиена почти не съществувала, голяма част от населението е разчитала на подобни приспособления. За съжаление, много малко от тях са можели да си ги купят, тъй като не са били евтини.

Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияЗдравни проблемиСнимкиЛюбопитноИзследванияНовиниИсторияСпециалистиЗаведенияПроизводителиОрганизацииНормативни актовеБотаника