Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Кутия, съдържаща стрептококов токсин за тестване срещу скарлатина

Кутия, съдържаща стрептококов токсин за тестване срещу скарлатина

Скарлатината е потенциално смъртоносно инфекциозно заболяване, което засяга най-често децата. То се причинява от бактерия, наречена Streptococcus pyogenes. Този микроорганизъм има много щамове, причиняващи различни заболявания и състояния. Сред тях можем да причислим възпалението на сливиците, скарлатината, гонореята и менингита.

Флаконът от снимката по-долу съдържал стрептококов токсин, достатъчен да тества предразположеността на 10-тина пациенти към скарлатина. Този диагностичен продукт, освен че се радвал на голяма популярност, бил известен като тест на Дик. Продъктът бил наименуван по фамилното име на американските му откриватели - бактериолозите Джордж и Гладис Дик.

Този диагностичен метод се прилагал чрез подкожно инжектиране на малко количество токсин на едната ръка. В същата област, но на другата ръка се инжектирал неутрален токсин, който служел като сравнение. Ако тялото не „разполагало” с достатъчно антитела за „борба” с действието на стрептококовия токсин, организмовата реакция била показателна – третираният със стрептокоти участък се подувал и зачервявал. Считало се, че пациентът е заплашен от заразяване със скарлатина ако областта на ръката реагира с интензивно зачервяване и подуване. Тестът от снимката по-долу се произвеждал от американската компания „Parke Davis and Company”.

Източник: Sciencemuseum

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияНовиниХранене при...ИсторияВидеоЗдравни проблемиЗаболявания (МКБ)МикробиологияЛеченияБотаникаАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноИзследванияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиТестовеСпортАнкетиДиети