Начало Интерактивни Галерия Пътувания Около света Откриха първия подводен ресторант в Европа

Откриха първия подводен ресторант в Европа

Първият подводен ресторант в Европа отвори врати в южния край на Норвегия. Името му е Under, което от норвежки означава „Чудо". Ресторантът разполага с общ капацитет за 100 гости и функционира като изследователски център на морския живот. И, въпреки че заведението работи едва от два дни, то вече има над 7 хиляди резервации, а хиляди туристи го добавят към списъкът си с дестинации в Норвегия.

Ресторантът е проектиран от архитектурно студио Snoehetta и изглежда като потопена наполовина сграда в морето. Входа на заведението е на сушата, покрит от дървени дъски, а от там по 8-метрово стълбище надолу се достига до залата за хранене с огромен прозорец, през който всеки клиент може да се наслаждава на морския свят.

Структурата на ресторанта е изградена много стабилно, за да издържи на много студено време", коментира Киетил Траедал Торсен, основател на Snoehetta.

Предполагаме, че вече събудихме вашето любопитство и затова ви предлагаме да разгледате новата атракция в Европа. Вероятно едно посещение на такова място би било интересно и вълнуващо. Имайте предвид обаче, че 18-степенното меню с напитките не е никак евтино и може да струва около 430 долара на човек.

Е, време е да се впуснете в приключението като разгледате снимките в нашата галерия.

Редактор: Велина Неделчева
Източник: boredpanda.com





Монолитната форма на заведението е с дължина 34 метра. Входът е на сушата и приветства гостите в морския свят.

Монолитната форма на заведението е с дължина 34 метра. Входът е на сушата и приветства гостите в морския свят.

Структурата е изградена така, че да се интегрира напълно в морската среда, а грапавината на бетона ще играе ролята на изкуствен риф.

Структурата е изградена така, че да се интегрира напълно в морската среда, а грапавината на бетона ще играе ролята на изкуствен риф.

Ресторантът е изграден от дебел бетон, за да издържа суровите морски условия. Масивният панорамен прозорец предлага чудесна гледка към морското дъно през сезоните и различните климатични условия.

Ресторантът е изграден от дебел бетон, за да издържа суровите морски условия. Масивният панорамен прозорец предлага чудесна гледка към морското дъно през сезоните и различните климатични условия.

Сградата е разположена между сушата и водата. Това предлага нови перспективи и преживявания за гостите.

Сградата е разположена между сушата и водата. Това предлага нови перспективи и преживявания за гостите.

Норвегия е известна с интензивните си метеорологични условия, които могат да се променят няколко пъти на ден. Но заведението посреща с приятно дъбово фоайе, топъл интериор и приветлива атмосфера.

Норвегия е известна с интензивните си метеорологични условия, които могат да се променят няколко пъти на ден. Но заведението посреща с приятно дъбово фоайе, топъл интериор и приветлива атмосфера.

Ресторантът се фокусира върху създаването на изискано изживяване, основано на висококачествени продукти на местно ниво.

Ресторантът се фокусира върху създаването на изискано изживяване, основано на висококачествени продукти на местно ниво.

Главният готвач е датският емигрант Николай Елицгаард от известния ресторант Mаltid в Кристиансанд, който работи с международен екип от 16 души с опит от най-добрите ресторанти на Michelin.

Главният готвач е датският емигрант Николай Елицгаард от известния ресторант Mаltid в Кристиансанд, който работи с международен екип от 16 души с опит от най-добрите ресторанти на Michelin.

До момента заведението има повече от 7 хиляди резервации.

До момента заведението има повече от 7 хиляди резервации.

В първите дни след откриването на заведението ще бъдат поканени гости и роднини на собствениците.

В първите дни след откриването на заведението ще бъдат поканени гости и роднини на собствениците.

В началото на април ресторантът ще посрещне и първите гости, които ще заплатят за храната и изживяването си.

В началото на април ресторантът ще посрещне и първите гости, които ще заплатят за храната и изживяването си.

"Една от нашите цели е да подканим хората да се настанят в хотела, който е в близост до ресторанта", коментира Гауте Убощад - един от двамата братя, собственици на заведението и хотела.

"Една от нашите цели е да подканим хората да се настанят в хотела, който е в близост до ресторанта", коментира Гауте Убощад - един от двамата братя, собственици на заведението и хотела.

"Очакваме в ресторанта да се хранят около 12 хил. души годишно", допълва той.

"Очакваме в ресторанта да се хранят около 12 хил. души годишно", допълва той.

Заведението залага на местна кухня с морски дарове.

Заведението залага на местна кухня с морски дарове.

Част от интересните предложения на главния готвач.

Част от интересните предложения на главния готвач.

Under не е просто ресторант. В сградата има и морски изследователски център, който ще приветства изследователски екипи, които да изучават морския свят и поведението на рибите чрез камери и други инструменти за измерване, инсталирани на и извън фасадата на

Under не е просто ресторант. В сградата има и морски изследователски център, който ще приветства изследователски екипи, които да изучават морския свят и поведението на рибите чрез камери и други инструменти за измерване, инсталирани на и извън фасадата на

Те ще могат да документират поведението и разнообразието на видовете, които живеят в околните райони. Целта на изследването е да се съберат редовно данни, които да проследяват динамиката на популацията на основните морски видове.

Те ще могат да документират поведението и разнообразието на видовете, които живеят в околните райони. Целта на изследването е да се съберат редовно данни, които да проследяват динамиката на популацията на основните морски видове.

Поглед отвън.

Поглед отвън.

Ресторантът отстрани.

Ресторантът отстрани.

„За повечето от нас това е съвсем нов световен опит. Това не е аквариум, а дивата природа на Северно море. Това го прави много по-интересно”, коментира Руне Грасдал, водещ архитект на Under.

„За повечето от нас това е съвсем нов световен опит. Това не е аквариум, а дивата природа на Северно море. Това го прави много по-интересно”, коментира Руне Грасдал, водещ архитект на Under.

Проектът подчертава деликатния екологичен баланс между сушата и морето и насочва вниманието ни към устойчиви модели за отговорно потребление.

Проектът подчертава деликатния екологичен баланс между сушата и морето и насочва вниманието ни към устойчиви модели за отговорно потребление.

Подчертава съвместното съществуване на живот на сушата и в морето и въвежда нов начин за разбиране на връзка с между повърхността, водата и морския живот.

Подчертава съвместното съществуване на живот на сушата и в морето и въвежда нов начин за разбиране на връзка с между повърхността, водата и морския живот.

Откриха първия подводен ресторант в Европа
Откриха първия подводен ресторант в Европа
Откриха първия подводен ресторант в Европа
Откриха първия подводен ресторант в Европа
5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниПсихологияЗдравни съветиРецептиСпорт и туризъмАлт. медицинаСпортИсторияБотаникаОрганизации