Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Офталмоскоп, създаден през 1851 година

Офталмоскоп, създаден през 1851 година

Германският медик, изследовател и философ Херман фон Хелмхолц е сред онези учени, на които дължим уважение за техния упорит труд, допринесъл за напредъка в немалко научни области като психология, математика, електродинамика метеорология. Освен на тези специалности Херман фон Хелмхолц е повлиял и на медицината, създавайки офталмоскопа през 1851 година. Неговото изобретение се превърнало в незаменим за офталмологията диагностичен инструмент, тъй като с него най-ефективно можело да се преглежда състоянието на ретината и другите вътрешни структури на окото.

Стоманеният офталмоскоп от снимката по-долу ни показва как е изглеждал един от първите прототипи на този инструмент. Той е бил създаден от германския майстор на медицински пособия Херман Вюлфинг Люер в Париж. Първите офталмоскопи отразявали слънчевата светлина посредством огледала, за да може детайлно да се изследва фината вътрешна структура на зрителния анализатор. Осъвременените техни „братовчеди” разполагали с вграден източник на светлина, постъпваща от халогенна крушка. Така медиците можели лесно и навременно да диагностицират опасни заболявания, сред които, например, е глаукомата.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСпециалистиЗаведенияСпортОрганизацииКлинични пътекиИзследванияАлт. медицинаТестовеРецептиВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиГеография