Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Паста за зъби от 19-ти век

Паста за зъби от 19-ти век

Не знаем за вас, но на нас старинните средства за поддържане на устната хигиена са ни откровено любопитни. Ето защо, само след няколко реда разстояние, смятаме да ви покажем още един интересен продукт за почистване на зъбите отпреди около… два века.

Кръглата кутийка от снимката по-долу съдържала паста за зъби, направена от семена от т.нар. палма Арека. Знае се, че въпросните зрънца открай време се прилагат в аюрведическата медицина в лечението на голям брой здравословни състояния. В конкретния случай, те били употребявани за ефикасно почистване на зъбите, за освежаване на дъха и за стягане на венците. В здравословния "профил" на семената влизала и още една функция: предоставяли добра защита срещу кариеси.

Пастата била използвана в Англия през 19-ти век и по-точно – в периода от управлението на кралица Виктория. Не е случайно, че в наименованието на продукта присъства името на кралската особа. Това бил маркетингов трик, който трябвало да демонстрира високото качество на препарата (иначе казано, щом кралицата го използва, няма как той да е лош).

Източник: Sciencemuseum

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаправления в медицинатаИсторияСнимкиЛайфстайлРецептиХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиЛечения