Начало Интерактивни Галерия Нашето здраве Заболявания По формата на вашите екскременти можете да разберете имате ли проблем със здравето

По формата на вашите екскременти можете да разберете имате ли проблем със здравето

Темата за екстрементите за мнозина е срамна и предизвиква неудобство и смях. Всъщност към нея можем да те отнесем най-сериозно, защото тя заслужава специално внимание. Изпражненията могат да ни предоставят чудесна информация за общото здраве на човек, за здравословното състояние на стомашно-чревния тракт, проблеми с храносмилането и има ли място за притеснения.

Фекалиите са 75% вода. Останалото е смес от фибри, мъртви и живи бактерии, различни клетки и слуз. Нормалните изпражнения обикновено са гладки, меки, продълговати и цели. Те имат еднаква структура и кафяв цвят. Почти на всяка промяна във формата, консистенцията или цвета на изпражненията, би трябвало да се обърне внимание. Отбелязваме, че понякога някои видове храни и напитки оказва временно влияние на вида на изпражненията. В подобни ситуации няма място за притеснение. Но, ако забележите трайна или внезапна промяна, която няма подобно обяснение, е сигнал за възможна инфекция. Препоръчително да се обърнете към специалист.

В таблицата по-долу ще ви покажем така наречената форма на изпражнения от Бристол, която се използва за диагностициране на заболявания.

Значение:

Тип 1. Този вид екскременти можа да са признак на остро възпаление на тънките черва. Отделно подобни изпражнения се появяват след прием на антибиотици. В някои случаи те са съпроводени с анално кървене.

Тип 2. Подобни фекалии са трудни за изхождане и също могат да предизвикат кървене. Те са с диаметър 3-5 см и често съпътстват синдрома на раздразненото черво.

Тип 3. Този вид е доста сходен с предишния. Основната разлика е, че преминава по-бързо и лесно. Важно е да се обърне внимание на диетата.

Тип 4. Това се счита за нормално изпражнение, характерно за хора, които посещават тоалетната веднъж на ден.

Тип 5. Този вид е характерен за хора, които посещават тоалетната повече от веднъж на ден, обикновено след обилно хранене.

Тип 6. Вид меко изпражнение, което може да е признак за високо кръвно налягане и стрес.

Тип 7. Този вид наподобява диария, но може да се появи и след запек. Обикновено е признак за хронично заболяване.

Черни или червени изпражнения: Те са признаци на стомашно-чревен кръвоизлив.

Светли или бели изпражнения: Това може да е симптом на хепатит, цироза или панкреатична болест.

Жълти изпражнения: Обикновено е признак на заболяване на жлъчния мехур.

Редактор: Велина Неделчева
Източник: lifter.com
По формата на вашите екскременти можете да разберете имате ли проблем със здравето
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиОрганизацииНовиниХранене при...ПсихологияНормативни актовеСпортСоциални грижиИнтервютаФизиологияАлт. медицинаЗаведенияТестовеЛеченияАнкетиРецептиОткритияОбразованиеПроизводителиИсторияКлинични пътекиБотаника