Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Респиратор на Смит-Кларк за бебета и малки деца

Респиратор на Смит-Кларк за бебета и малки деца

Респираторът "Baby" e създаден през 1956 г. от английския инженер Джордж Томас Смит-Кларк. Той бил предназначен да се ползва за бебета и малки деца. Устройството изпълнявало функциите на своеобразен "железен бял дроб".

Първоначално апаратът бил разработен за лечението на пациенти, инхалирали вредни газове, но постепенно устройството започнало да се ползва и за хора с парализа на гръдната мускулатура вследствие на полиомиелит. Въздухът, променящ налягането в апарата се изпомпвал към неговата вътрешност, карайки белите дробове да се изпълват с въздух и впоследствие - да го издишат.

Предназначен да се използва от деца, апаратът на Смит-Кларк бил създаден по искане на педиатър. Машината била доста полезна и повлияла върху по-нататъшното развитие на инкубаторите за бебета. За разлика от по-нататъшната версия на "изкуствения бял дроб"  за възрастни, "бейби" версията била предназначена да включва няколко функции в едно устройство. Респираторите на Смит-Кларк се радвали на голяма популярност през 60-те години на 20 век.
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИсторияНовиниЛеченияЛюбопитноСнимкиГеографияЛайфстайлФизиологияЗдравни съветиСпортАлт. медицинаБотаникаКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияПроизводителиНормативни актовеВидеоРецептиТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичности