Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Тест за бащинство от 2000 година

Тест за бащинство от 2000 година

Вероятно един от най-големите и значими успехи в областта на медицината е направен през 1953 година, когато биологът Джеймс Уотсън и биохимикът Френсис Крик публикуват статия в списание "Nature", описваща структурата на ДНК. Впоследствие учените получават Нобелова награда за откритието си.

Благодарение на труда на Дж. Уотсън и Ф. Крик станало ясно, че гените на родителите, "закодирани" в ДНК, се предават по наследство на техните деца. Така, в края на 20 век се появили и първите тестове, които могат да определят дали даден човек е биологичният баща на определено дете, или не.

Комплектът за извършване на ДНК тестове за бащинство, въведен в употреба през 2000 година, съдържал шест "четчици" за вземане на генетични проби от майката, детето и евентуалния баща. Използваните консумативи от теста се изпращали за ДНК-анализ, който се изготвял в рамките на 24 часа. Пробите са вземали от лигавицата на устата (за около 30 секунди) с въртеливи движения на "четчиците", като те трябвало да "съберат" максимално количество клетки за изследването.

Производителите на теста от компания "Affiliated Gene Inc" твърдели, че резултатите от техните тестове са конфиденциални и не могат да бъдат използвани като доказателство в съда при водене на съдебни битки. Тестът на фирмата в миналото е струвал около 325 долара.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиЛюбопитноНовиниПсихологияЛайфстайлИсторияИзследванияСпортНаправления в медицинатаАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеБотаникаЗдравни съветиТестовеАнкетиДиети