Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Устройства за прием на инсулин, популярни от 60-те до 80-те години на 20 век

Устройства за прием на инсулин, популярни от 60-те до 80-те години на 20 век

Инсулинът трябва да се инжектира в тялото на пациентите, болни от диабет ежедневно. Медикаментът не може да се приема през устата, защото в храносмилателната система се разрушава, преди да може да се усвои правилно.

Тази необходимост довела до разработването на специални спринцовки и устройства, предназначени за подпомагане, повече лекота и удобство при инжектиране на инсулина. Преди 1960 година всички спринцовки били предназначени да се използват многократно, а иглите трябвало редовно да се заточват и стерилизират.

Инсулиновите писалки, предназначени да се ползват за по-голямо удобство, лесна преносимост и дискретност, се появили през 1980 година. Най-новите устройства за прием на животоподдържащия хормон са т.нар. инсулинови помпи, които позволяват непрекъснат контрол на нивата на инсулин, но за съжаление, не са никак евтини.

Източник: americanhistory.si.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияСнимкиИсторияЛеченияНовиниХранене при...ПатологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИнтервютаВидеоДиетиАнкетиХрани и ястияТестовеСпортБотаникаИзследванияОрганизацииКлинични пътекиЗдравни проблемиАлт. медицинаПсихологияСпециалистиПроизводители