Начало Интерактивни Галерия Ретро Изчезналата медицина Финлански тест за цьолиакия от 2009 година

Финлански тест за цьолиакия от 2009 година

Заболяването цьолиакия е генетично обусловено автоимунно заболяване. При него лигавицата на тънкото черво се уврежда при контакти с житни храни (пшеница, ръж, овес, ечемик), които съдържат глутен. Глутенът е изграден от протеиновия комплекс алфа глиандин, съставен от глутамин и пролин. Именно алфа глиадинът е активната съставка, която причиняваща уврежданията на чревната лигавица. Глутеновата ентеропатия е класически пример за малабсорбция.

За щастие, заболяването подлежи на контрол. За диагностиката му са се погрижили учените от финландската компания "Biocard" . През 2009 година компанията е пуснала на фармацевтичния пазар тестът „Celiac Test”, които можело да се ползва в домашни условия.

Компания "Biocard" е потърсила за съдействие услугите на компания „ANI Biotech”, която подпомогнала диагностичното изпитване на техния тест. Така „Celiac Test” бил пуснат в употреба на финландския пазар. Той отчитал дали заболяването е вече налице. Тестът включвал реактиви с антитела, известни като IgA автоантитела. Пациентите можели да се тестват сами, вземайки си сами кръвна проба от пръста.
Подобни диагностични тестове в определени случаи биха могли да са доста полезни, въпреки това немалко медици, които не са склонни да приемат самодиагностиката в домашни условия. Още повече, такива изследвания биха довели до погрешни диагнози и неправилно самолечение.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ГАЛЕРИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ГАЛЕРИЯТА

ГАЛЕРИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОткритияИзследванияЛюбопитноХранене при...ДиетиЛеченияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиНовиниТестовеСпортАнкетиИстория